Jan Szopiński na wysłuchaniu o skutkach katastrofy na Odrze

W poniedziałek, 22 sierpnia o godz. 12.00 w Kostrzynie nad Odrą, w Kostrzyńskim Centrum Kultury "Kręgielnia" przy Fabrycznej 5 odbyło się zwołane przez Lewicę „Wysłuchanie Społeczne na temat konsekwencji katastrofy ekologicznej na Odrze”. Kujawsko-Pomorskie reprezentował poseł Jan Szopiński.

Ponad 100 ton martwych ryb to jedna część dramatu związanego z zatruciem Odry. Drugim elementem są konsekwencje ekonomiczne dla wszystkich, którzy żyją z Odry. m.in. branży turystycznej, rolników, rybaków, przedsiębiorców. Właśnie oni wzięli udział w zorganizowanym przez Lewicę „Wysłuchaniu Społecznym na temat szerokich konsekwencji katastrofy ekologicznej na Odrze”. To w ich głos chce się wsłuchać Lewica.

odra3   pdra4

Ze strony Lewicy w wysłuchaniu udział brali m.in.: wicemarszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty oraz posłanki i posłowie: Agnieszka Dziemianowicz-BąkMarek Dyduch, Arkadiusz IwaniakKatarzyna KotulaKatarzyna KretkowskaAnita Kucharska-DziedzicMarcin KulasekRobert ObazMałgorzata Prokop-PaczkowskaWiesław SzczepańskiJan SzopińskiTadeusz TomaszewskiKatarzyna Ueberhan, Dariusz Wieczorek oraz Anna-Maria Żukowska.

Transmisja z wydarzenia dostępna była na social mediach Lewicy.

Po licznych emocjonalnych wystąpieniach sformułować można kilka wyrazistych oczekiwań i postulatów:

1. Trzeba pilnie dokonać weryfikacji pozwoleń na zrzut ścieków do Odry na całej jej długości, obwarować je warunkami stanu poziomu i czystości rzeki;
  2. Dokonać weryfikacji prowadzonych inwestycji z funduszy wspieranych przez Bank Światowy;
  3. Zainstalować wielopoziomowe systemy monitoringu na rzekach, informujące automatycznie o stanie zagrożeń środowiskowych;
  4. Dane o stanie czystości rzek powinny być dostępne obywatelom;
  5. Dokonać recentralizacji badań i zarządzania infrastrukturą rzek;
  6. „Wody Polskie” nie spełniły swojego zadania, należy ich kompetencje przywrócić samorządom;
  7. Przyspieszyć wypłaty odszkodowań wszystkim podmiotom poszkodowanym w wyniku katastrofy ekologicznej z rezerw celowych budżetu, lub z Funduszu Sprawiedliwości, bowiem są oni poszkodowani w wyniku oczywistego przestępstwa i zanim będzie ustalona ścieżka prawna, np. wskutek zakończonego śledztwa albo wprowadzenia stanu klęski żywiołowej.

M.in. takie wnioski ze spotkania posłużą przygotowaniu przez Lewicę najlepszych dla poszkodowanych rozwiązań pomocowych, o czym zapewnił wicemarszałek KKP Lewicy Włodzimierz Czarzasty.

Opr. nim, 22 sierpnia 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!