„Dzień Samorządowca” – we Włocławku dobry dzień!

Na 27 maja przypada "Dzień Samorządu Terytorialnego". – Od 31 lat w Polsce samorządowcy starają się służyć najlepiej mieszkańcom. Ten model się sprawdza, bo samorząd jest najbliżej człowieka i jego spraw – to opinia I zastępcy prezydenta Włocławka Krzysztofa Kukuckiego, jednocześnie przewodniczącego struktur Nowej Lewicy w tym mieście. W połączeniu z inicjatywnością Klubu Radnych Lewicy, któremu przewodzi Piotr Kowal i przychylności radnych PO oraz prezydenta Marka Wojtkowiaka rzec by można, we Włocławku przenoszą góry!

Nie, to nie jest sprawa szczęścia, bo życie i tam ustawia wiele przeszkód, a tajemnica tkwi w działaniu w jednym kierunku – dla rozwoju miasta, które ma wielkie ambicje. – Wprawdzie zdarzały się w ostatnich latach we Włocławku osoby działające w myśl zasady: "im gorzej dla miasta, tym lepiej dla nas", to jednak więcej jest samorządowców, którzy niezależnie od poglądów politycznych i przekonań potrafią pozytywnie pracować dla mieszkańców. Właśnie takie podejście, w myśl zasady #razemdlawłocławka przynosi dobre efekty i sprawia, że Włocławek staje się piękniejszy, wygodniejszy do życia – mówi Krzysztof Kukucki.

– To dzisiejsze święto samorządowców, to dobra okazja, by nam wszystkim życzyć wytrwałości w pracy dla mieszkańców, umiejętności szukania kompromisów i najlepszych dla miasta rozwiązań, wzajemnego szacunku i pozytywnego myślenia. Mieszkańcom życzę zadowolenia z naszej pracy i dumy z Włocławka – podsumowuje K. Kukucki.

wloclawek blok   wloclawek rowery

Wprawdzie przy okazji święta samorządowców, a może właśnie z tej okazji przypomnieć warto  kilka majowych tylko wydarzeń z życia miasta.

Włocławek znalazł się na 5 miejscu wśród 40 największych miast, które oferują największą liczbę ścieżek rowerowych w przeliczeniu na mieszkańca. Tylko w roku 2020  oddano nowe drogi rowerowe przy ul. Grodzkiej, Papieżka, Kraszewskiego, Promiennej o łącznej długości ponad 5 km.
W tym roku nowe drogi rowerowe powstaną przy ul. Letniej, Wysokiej, Polnej, Ostrowskiej oraz Szewskiej. Planowane są kolejne kilometry dróg dla rowerzystów, które docelowo mają stworzyć spójną sieć obejmującą całe miasto!

wloclawek mieszkania2   wloclawek rog ulicy

Pandemia wyrządziła sporo szkód w różnych branżach gospodarki. Pomału cieszymy się z tzw. odmrażania gastronomii, a więc przyczółka odczuwalnej normalności w życiu miasta. Z inicjatywą wyszła Rada Miasta i na własnej sesji zaakceptowała projekt Uchwały o obniżeniu stawki za zajęcie pasa drogowego pod ogródki gastronomiczne do 5 gr i 10 gr za m².
To dziesięciokrotnie mniej niż obowiązujące do dzisiaj opłaty. Włodarze miasta liczą, że takie rozwiązanie pomoże branży gastronomicznej w powrocie do działalności.

We Włocławku się buduje! Remontowane są drogi, powstają nowe obiekty rekreacyjne, ale także mieszkania. W maju pozyskano ponad 58  000 zł. na budowę 288 mieszkań przy ul. Celulozowej. Bank Gospodarstwa Krajowego poinformował, że projekt złożony przez Miejskie Budownictwo Mieszkaniowe sp. z o.o. spełnia wymagania do uzyskania finansowego wsparcia ze środków Funduszu Dopłat. To milowy krok w realizacji programu: "Włocławskie Mieszkania". Ogromne podziękowania płyną od Krzysztofa Kukuckiego do Katarzyny Minett  – prezesa MBM, prezydenta Marka Wojtkowiaka oraz wiceprezydent Domiceli Kopaczewskiej za udaną współpracę oraz do włocławskich radnym, którzy ten program wspierali.

Wszystkim samorządowcom, w dniu Ich święta – niech Moc będzie z Wami!

Opr. nim, 27 maja 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!